untitled-8

Vuoden viimeisellä teatterikierroksella saimme jälleen kurkistaa Tampereen teatterin kulisseihin. Kierroksen alussa tutustuimme näyttelijöiden arkeen teatterilla ja kuulimme millä tavoin he valmistautuvat esityksiin. Heidän työpäivänsä eivät ole sieltä tavallisimmasta päästä! Näyttelijöiden lisäksi teatterilla on yli 100 muuta ammattilaista, kuten valoteknikoita, lavastemaalareita ja kuiskaajia, joiden yhteistyönä esitysten taianomainen tunnelma syntyy. Kierroksen opas, teatterin vastaava tiedottaja Neili Koivuniemi, vastasi kysymyksiin tottuneesti ja hän tiesi kertoa teatterilaisten arjen lisäksi niin teatterin historiasta, budjetista, kuin siitä, miten näyttelijä pukeutuu valtavaksi puuksi Saiturin joulu -esitykseen.

Neilin johdollaan saimme sukeltaa seuraavaksi lavastuksen maailmaan. Ei uskoisikaan, kuinka paljon upeita yksityiskohtia lavan taakse voi kätkeytyä! Neili kuvaili, kuinka lavasteet suunnitellaan ja rakennetaan, ja kuinka eri elementtien kautta saadaan luotua näyttämölle niin 1920-luvun Pariisi kuin Idän pikajuna.

Matkamme jatkui lämpiöön, jossa näyttelijät valmistautuvat esityksiin ja odottavat vuoroaan. Saimme myös kurkistaa maskeeraushuoneeseen, jossa kampaaja-maskeeraaja oli työn touhussa tekemässä peruukkeja. Sen jälkeen nousimme kapeita portaita pitkin aivan teatterin ylimpään kerrokseen, jossa sijaitsee pukuvarasto ja lukemattomat erilaiset asut, jotka odottavat vuoroaan parrasvaloissa. Pukusuunnittelijoiden työhuoneessa opimme, kuinka uniikit näyttämöasut suunnitellaan ja valmistetaan yksi kerrallaan jokaiseen esitykseen – yhtä näytelmää varten voidaan tarvita satoja asuja! Pääsimme myös itse astumaan parrasvaloon hetkeksi ja sovittamaan hassuja hattuja.

Lopuksi pistäydyimme lavastevarastossa, jossa valtavat rekvisiitat ja lavasteet ovat esitysten välillä, kunnes ne saavat herättää lavan jälleen eloon. Kierros oli kiehtova kurkistus teatterin maailmaan, suosittelen lämpimästi tulemaan mukaan!

Teatterikierrokset jatkuvat maaliskuussa 2024! Tulevien teatterikierrosten päivämäärät löydät kalenterista.

Tiia